Så här skapar du en tullfaktura

Ska du skicka en sändning som går utanför EU? Då behöver du en tullfaktura!

När tullfakturan är ifylld ska den laddas upp under Mina Sändningar i Sendify och 3 exemplar ska skrivas ut och ges till transportören som hämtar godset.

Var hittar jag tullfakturan?

Gå in på din sändning under “Sändningar” och tryck på “Tullfaktura”.

Då kommer mallen upp. Totala sändningsvikten, sändningsnummer och valuta är redan ifyllt. Resten fyller ni i utifrån eran sändning.

Länk till video: Så här skapar du en tullfaktura

Steg 1 - Fyll i innehållsdeklarationen

• Innehåll
    Vad är det du skickar? Beskriv i ord. Det räcker inte att skriva endast “gåva” här till exempel. Detta ska du också skriva på engelska så att alla parter under transporten kan förstå.
  • Land

I vilket land är varan du skickar tillverkad i?
  • HS-kod
    En HS-kod är en varukod för det du skall frakta. Varje vara har en unik varukod som behöver vara korrekt. Det är denna som avgör hur mycket som ska betalas i bland annat tull, skatter och andra avgifter. HS-koden har 10 tecken.
    Är du osäker på vad din vara har för HS-kod? Den kan du hitta här. På denna sidan kan du även se tex vad tullen kommer kosta, eller om varan kräver tillstånd för att importera/exportera. Är du fortfarande osäker? Ring Tullverket och hör med dem. De är proffs på tull! 0771-520 520
  • Antal

Hur stort antal av artikeln skickar du?
  • Artikelvikt
    Vad väger varje enskild artikel av denna artikeln?
  • Artikelvärde

Vad är varje enskild artikel av denna sorten värd? Detta värde kan aldrig vara 0 kr även om du inte tar betalt för vad du skickar. Tullverket kommer inte acceptera detta.
    Skriv t.ex. inköpskostnad eller tillverkningskostnad i så fall
  • Totalt värde
    Denna fylls automatiskt i baserat på det du fyllt i tidigare

Ska du skicka flera olika artiklar?

Tryck på “Lägg till artikel” och fyll i på samma sätt.

Den totala sändningsvikten och sändningsvärdet fylls i automatiskt.

Steg 2. Sändningsinfo

• EORI-nummer

Ett EORI-nummer behöver ditt företag ha för att kunna skicka sändningar till och från länder utanför EU. Det har man inte automatiskt, utan man måste ansöka om det hos Tullverket.
    För att ansöka om ett EORI-nummer trycker du här, och detta brukar bara ta någon timme att få. EORI-numret brukar vara ditt organisations-nummer med SE innan.
  • Anledning för export
    Här väljer du varför du skickar varan. Ska du ge bort det som en gåva, eller är det kanske någonting du har sålt? Välj i listan!
  • Fakturanummer

Har du tagit betalt för din vara? Då kan du skriva det fakturanumret här! Om inte, så kan du lämna denna tom.
  • Sändningsnummer

Detta fylls i automatiskt. När du skickar mailet till tull@sendify.se, skriv detta sändningsnummer som rubrik i mailet för att underlätta vår hantering.
  • Valuta
    Här fyller du i önskad valuta du anger värden i SEK (Swedish Krona) är förvalt. Detta kan ni ändra ifall ni vill. Tänk bara på att alltid fylla i värden i denna valutan, annars kommer ni inte få den korrekta förtullningen utav er sändning.
  • Försäljningsvillkor
    Här väljer du försäljningsvillkor DAP i listan för alla exportförsändelser genom Sendify. Det innebär att mottagaren ska betala tull och moms samt förtullningskostnader på försändelsen. Om försändelsen däremot är en import fyller du i försäljningsvillkor EXW. När du bokar via EXW så är det också mottagaren som ska betala tull och moms samt förtullningskostnader på försändelsen.

Steg 3. Momsnummer

• Momsnummer (Säljare)
    Här fyller du i ditt VAT-nummer
  • Momsnummer (Köpare)
    Här fyller du i köparens momsnummer. Denna är inte obligatorisk!

Steg 4. Ladda ner och skicka in tullfakturan

Nu behöver du ladda ner din faktura.

Har du tagit betalt laddar du ner en commercial invoice. Har du inte tagit betalt, utan till exempel skickat en gåva eller varuprov, är det en Proforma invoice du laddar ner. Om du ska skicka en proforma måste det stå “No charge. Value for customs purpose only”. Här kan du läsa mer om vilken faktura du ska använda.

Bifoga och skicka in tullfakturan:

OBS! Om ni har en egen tullfaktura så räcker det att ni följer steg 3.

Detta fungerar för följande transportörer:
DHL
- Export
- Import

DSV
- Export
- Import

UPS
- Export

TNT
- Export

OBS! Importsändningar med UPS och TNT behöver ni endast skicka över till avsändaren, som sätter med 3 exemplar av fakturan på godset.